Zažít běžný den ve firmě, než se pro ni rozhodnete

Přemýšleli jste někdy během výběrového řízení, kterým jste procházeli, že byste pro své rozhodnutí ideálně potřebovali šanci nahlédnout do prostředí firmy a alespoň trochu poznat své budoucí kolegy? Stejně jsme přemýšleli i my, když jsme vytvářeli náš náborový proces. Díky tomu vznikl trial day, kandidátova půldenní návštěva Betsysu, která oběma stranám umožňuje se blíže seznámit a správně rozhodnout. V článku vám prozradíme, na co se během trial day můžete těšit.

Do Betsysu nezávazně

První impuls k tomu, abychom trial day zavedli, přišel asi před rokem a trochu překvapivě. Asi byste čekali, že jsme si nápad přinesli z nějakého HR školení – kdepak. Inspiroval nás kandidát, který odmítl naši nabídku práce a jako důvod přímo uvedl, že jsme mu nenabídli možnost přijít si Betsys na půl dne zažít a seznámit se s potenciálními kolegy.

Vzali jsme tento podnět za dobrý konec a zamysleli jsme se, co s tím můžeme udělat. Netrvalo dlouho a ve výběrovém řízení kandidátovi přibyla možnost osobně přijít, nahlédnout do týmu a do firemní kultury, udělat si lepší představu o svojí náplni práce a položit všechny otázky, které ho možná kvůli stresu nenapadly během pohovoru.

Trial day v Betsysu není povinná věc, ale málokdy se stane, že ho kandidát odmítne. Je totiž neformální a rozhodně nepředstavuje žádný závazek. Navíc je výhodný pro obě strany – už máme vyzkoušené, že se s jeho pomocí snižuje riziko předčasného odchodu, nedorozumění a nenaplněných očekávání.

Trial day v obrysech

Jak takový trial day vypadá? Kandidát, který má za sebou úspěšné druhé kolo výběrového řízení, od nás dostane pozvánku do Betsysu. Návštěva zabere zhruba 3-4 hodiny, což se nám osvědčilo jako ideální doba, za kterou se kandidát stihne seznámit s naší firemní kulturou.
Hlavní body programu jsou představení práce týmu a meeting či SCRUM event, kterého se kandidát účastní jako pozorovatel. Kromě toho ale počítáme i se společným obědem nebo kávou, aby měl možnost svůj tým poznat i mimo pracovní rytmus. Později během dne proběhne taky setkání s jedním z našich majitelů, kteří dokreslí příběh Betsysu a vyjasní zbývající otazníky kolem nové pracovní role.

Ukazujeme, v čem jsme nejhorší

Když představujeme kandidátovi naši práci, první zastávku děláme v Confluence – dokumentační knihovně, kterou používáme v tandemu s Jirou k zadávání a sledování naší práce. Nejdřív ukážeme, jakým způsobem vedeme dokumentaci, jak vypadají naše současné projekty, jak píšeme komponenty a kam je chceme dotáhnout.

Pak to přijde. Chceme být transparentní, takže další na řadě je náš nejhorší kód. Všichni kostlivci v naší skříni mají nějaký historický původ, který můžeme vysvětlit, ale hlavně nám to dává možnost ukázat, jak se plánujeme od současného stavu propracovat k čistě napsaným aplikacím. Vždycky dáme všechny karty na stůl a líbí se nám, když kandidát přihodí i svoje nápady a rozproudí se diskuze.

1-on-1 se zakladatelem Betsysu

Součástí dne je setkání s jedním ze zakladatelů Betsysu, buď s Vláďou (CTO), nebo s Jirkou (CBO). Většinou podle toho, pod koho bude uchazeč organizačně spadat.

Oba dva, ať už Vláďa nebo Jirka, mají vždy zájem se s uchazečem potkat. Záleží jim na tom, aby všichni nově příchozí věděli, že neřídí firmu z vrtulníku, ale umějí si udělat čas a dveře jsou u nich vždy otevřené. Osobní kontakt je u Vládi i Jirky na prvním místě, proto ho od začátku aktivně podporují.

Během zhruba půlhodinové schůzky se kandidát dozví o historii Betsysu, o struktuře společnosti, o firemních hodnotách a o celkovém směřování, které mají v rukou právě oba spolumajitelé. Potom se mluví o našem byznysu – o sportovním sázení, v čem se zásadně liší od jiných hazardních her, jakou roli v něm hraje legislativa, že se řídíme pravidly regulovaných trhů… a mnoho dalšího. Na tomto místě se obzvlášť hodí, aby se kandidát zeptal na cokoli, co ho zajímá, i když samozřejmě otázky může pokládat komukoli během celého dne.

Když trial day končí

Ještě než se s kandidátem HR ten den rozloučí, ptají se ho na čerstvé dojmy a zpětnou vazbu. Následující den telefonujeme, znovu se ptáme, podáme zpětnou vazbu za nás a pak už je na řadě to hlavní – nabídka.

Někdy se bohužel stane, že nabídka nepřijde – například proto, že volíme mezi více kandidáty. Dáváme si ale vždycky záležet na tom, abychom dobře vysvětlili naše důvody, a když má kandidát zájem o tom dále mluvit, poskytneme mu rádi veškeré informace napřímo od patřičných kolegů. Vážíme si totiž jeho času, který s námi během dne strávil.

Co se kandidátům na trial day nejvíc líbí?

Podle Davida, našeho současného kolegy, to byl jednoznačně tým, co ho přiměl rozhodnout se ve prospěch Betsysu. Z předchozího zaměstnání byl zvyklý mít 3 dny v týdnu home office. Byla to taky jedna z prvních věcí, na které se ptal. Když se dozvěděl, že home office držíme maximálně kolem 5-7 dnů v měsíci, jeho první reakce byla skeptická, ale po našem trial day změnil názor. Viděl, že se toho od kolegů může hodně naučit a že to bude v moderní kanceláři přece jen nejlepší. Nakonec se kvůli tomu i přestěhoval do Prahy.

Andrej, který v Betsysu už taky pracuje jako developer, zase vypíchnul moderní technologie, které u nás dostávají hodně pozornosti. Široký technologický stack programátory může ze začátku trochu vyděsit, ale dřív nebo později zapůsobí jako velký motivátor. Technologie programátory posouvají vpřed a platí to i naopak. Andrej například zmiňuje přechod od PHP k Node.js (tam, kde to dává smysl). Zrovna si v té době v Node doma programoval do šuplíku a díky tomu, že na to během trial day přišla řeč, jsme zjistili, že přesně jeho Betsys potřebuje.

Důležité rozhodnutí

Kdybychom měli celý trial day elegantně shrnout, je tu od toho, aby se obě strany – Betsys a uchazeč – lépe poznaly a měly prostor zjistit, kde kdo stojí a kam jde. Přeci jen se rozhoduje o dlouhodobém partnerství, ve kterém hraje roli spousta jiných věcí než jen výše platu.

Čas strávený s uchazečem je pro nás důležitý a snažíme se ho využít ne k tomu, abychom někoho zkoušeli, ale abychom toho co nejvíc vysvětlili a navzájem se o sobě něco dozvěděli. Uchazeč se může na cokoliv zeptat – čím zvědavěji, tím lépe – a pak se v klidu rozmyslet, jestli mu bude pracovní prostředí Betsysu vyhovovat.

Kdo ví, možná to budete právě vy, kdo nám příště bude moci říct, jak se vám u nás líbí.

 

Autor článku: Dita Fejlová (LinkedIn)

 


 

Výpis otevřených pozic

Sdílet:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Mohlo by se Vám líbit

Betsys - Sázava

Pokořili jsme Sázavu

Počasí nám v srpnu opravdu přálo a dlouho plánovaná vodácká akce na Sázavě dopadla na výbornou.  V pátek jsme se utábořili v Týnci nad Sázavou,

Betsys trends 2021

Betsys a trendy ve sportovním sázení

Sázení je mezi mnohými fanoušky sportu populární způsob, jak si zpestřit zážitek ze hry – a právě sportovní sázky tvoří drtivou většinu nabídky klientů Betsysu,

Betsys & Recruitment Academy Awards 2021

V rámci Recruitment Academy Awards 2021, oceňující nejlepší společnosti na českém trhu, které mění trendy v oblasti HR marketingu, se BETSYS podařilo, v tvrdé konkurenci,